Wilhelminalaan 18-b
2405ED Alphen aan den Rijn
(+31) 0172 - 41 76 27
info@centeropenfield.nl

IBAN: NL54 INGB 0007763607
BTW: NL8553.20.084 B01
KvK: 63624427
© 2017 Center Open Field
0
0

MyCenter

Niet ingelogd
 
en | nl

Yoga als Medicijn

Citaat uit zijn boek Yoga as Medicine door Timothy McCall M.D.

Je past de oefeningen aan je huidige conditie aan en bouwt langzaam op. Kijk niet naar de ingewikkelde yoga houdingen in tijdschriften of op YouTube, laat je niet afschrikken door namen als power yoga of hotyoga.  Iedereen kan yoga doen,ook als je oud(er) bent, als je stijf of ziek bent, of geblesseerd raakt. Een paar rek- en strekoefeningen in de ochtend en in de avond zijn al genoeg. Beter 15-20 minuten oefenen per dag dan 1x per week 1 of 2 uur.

Je hoeft er niet lenig voor te zijn, en je hoeft er zelfs niet gezond voor te zijn.

Ik begon met yoga op latere leeftijd en voelde me zo stijf als een plank. Er blijven nog genoeg houdingen over waar ik moeite mee zal blijven houden, maar dat is niet het belangrijkste. Wat voor mij belangrijker is geworden, is de mentale rust die ik heb gekregen, een gevoel van dankbaarheid, de soms onverwachte openingen in mijn lichaam en mijn geest en het samenzij met de andere cursisten en docenten.

Wegstappen uit die opgejaagde wereld, om nauwlettend aandacht te besteden aan wat er op dit moment in en met mij gebeurt, brengt met me in contact met een kalme plek diep in mij – diep in ons allemaal. Het is zoals de bodem van de oceaan stil en onaangeraakt blijft, hoe onstuimig de golven  ookinbeuken op de oppervlakte.

Yoga is iets wat je leert door het te doen. Ik beoefen yoga ruim 12 jaar en als arts zowel als een serieuze yoga cursist, geloof ik erin dat ik mensen kan helpen beter te worden.

Ik geloof als arts en serieuze yoga beoefenaar dat ik een behulpzaam perspectief kan bieden aan mensen die hopen op genezing, mensen die helend werk doen met anderen, en aan iedereen die gewoon nieuwsgierig is naar de voordelen van yoga voor de gezondheid. In tegenstelling tot de westerse geneeskunde, kan yoga zowel de gezonde als de zieke mens helpen om zich beter te voelen.

Als de wetenschap de grootste bijdrage aan kennis is van de moderne wereld is, dan is yoga de parel van de oude wereld. Ik ben van mening dat deze twee wegen naar inzicht - die zo verschillend lijken, zelfs in strijd met elkaar - kunnen worden verzoend, waardoor ons begrip groter wordt dan wanneer we ons beperken tot een van de twee mogelijkheden. Het combineren van inzichten uit deze twee grootse systemen kan resulteren in het verhogen van de kans op een betere gezondheid, het verminderen van vervelende symptomen en het verlichting van lijden. Yoga is geen wondermiddel, maar zeker wel een krachtig medicijn voor lichaam, geest en ziel. Boven alles, is yoga een pad. Naarmate je langer je op het pad bent en hoe je hart en ziel erin stopt, hoe verder het je kan brengen.